İZCİLİĞİN KISA TARİHİ

BADEN  POWELL (1857 – 1941)

İzcilik, Robert Baden Powell (B.P.) tarafından başlatılmıştır. B.P. gençliğinde de açık havada olmayı severdi. Arazide bir avcı ya da gözcü gibi davranarak saatler geçirirdi. Kardeşleriyle sahilleri keşif için tekneyle geziye çıkarlar, sırt çantalarına malzemelerini koyarak arazide yürüyüşler yaparlardı.

B.P. okulu bitirdikten sonra İngiliz ordusuna katıldı. Hindistan’da ve Güney Afrika’da görev yaptı. Güney Afrika’dayken B.P. Boerlere karşı Mafeking isimli küçük bir kasabanın savunmasını komuta etti.

Yedi ay süren kuşatma boyunca, çok az askeri olan B.P. yerli gençleri haberci olarak kullandı. Yardım gelmesiyle B.P. kuşatmadan kurtuldu.

Belirli seviyeye ulaşmış liderlerin boynuna taktığı tahta fikri, Şef Dinizulu’ya ait dizili tahtalardan oluşan bir kolyeden türemiştir. B.P., eğitimini tamamlamış ilk liderlere bu kolyenin tahtalarından vermiştir.

İngiltere’ye döndüğünde gençlerin spordan başka vakit geçirecek fazla bir şeylerinin olmadığını gördü. Güney Afrika’da öğrendiklerini hatırladı ve bu becerileri gençlere öğretmeye karar verdi.

BROWNSEA ADASI

B.P. Brownsea Adası’nda, 1907 yazında yeni yöntemlerini denemek için 20 gence ilk kampını düzenledi. Bir haftalık kampta gençlere gezmeyi, kamp yapmayı, tekne kullanmayı, hayat kurtarmayı ve izcilerin günümüzde hâlâ yaptığı daha birçok etkinliği öğretti.

ERKEK ÇOCUKLAR İÇİN İZCİLİK

Kamptan sonra B.P. ordudaki ve Brownsea Adası’ndaki deneyimlerine dayanarak “Erkek Çocuklar İçin İzcilik (Scouting for Boys)”  isimli kitabını yazdı.

Ülkedeki binlerce genç kitabı satın aldı ve obalar kurup okudukları faaliyetleri uygulamaya başladı.

Obalar yetişkinlerden liderleri olmalarını istedi ve böylece üniteler şekillendirildi.

Kızlar da izciliğe katılmak istedi. Kız izci teşkilatı, 1910 yılında B.P.’nin eşi Ola ve Baden Powell tarafından kuruldu ve yönetildi.

İLK DÜNYA İZCİ KAMPI (JAMBOREE)

Birinci Dünya İzci Kampı 1920’de Londra’da yapıldı. Sekiz gecelik tüm dünya izcilerinin katıldığı kampta B.P., Dünya İzci Şefi olarak ilan edildi.

GILWELL PARK

1919’da İzci Teşkilatına Gilwell Park isimli büyük bir arazi verildi. Bu park o zamandan beri gençler için kamp alanı ve liderler için eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır. B.P. 1929’da baron olduğu zaman Gilwell Lordu Baden Powell olarak anılmayı tercih etti.

DÜNYA İZCİLİĞİ

İzcilik hızla yayıldı. Şu anda dünyada 200’den fazla ülkede 28 milyonun üzerinde izci bulunmaktadır.

TÜRKİYE’DE İZCİLİK TARİHİ

Yurdumuzda izcilik ile ilgili ilk haberler 1908 yıllından itibaren duyulmaya başlamıştır. 1910 yılında  SAY ve TETEBBU adlı dergide Ragıp Nurettin EGE, izcilikle ilgili yazılar yayınlanmıştır.

Yurdumuzda izciliğin ilk uygulayıcıları  Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmenleri Ahmet ve Abdurrahman  ROBENSON kardeşler, Manastır Öğretmen Okulu Müdürü Ethem Nejat Bey ve İttihat Mektebi Müdürü Nafi Atıf KANSU’dur.

İzciliğin ilk gelişi ile teşkilatlanması arasında geçen süre dikkate alındığında ilk çalışmaların Edirne’de askere hazırlık amacı ile başlatıldığını, İstanbul Galatasaray Lisesinde ise Ahmet ve Abdurrahman ROBENSON kardeşlerin keşşaflık eğitimine ağırlık vermişlerdir. Daha sonra İstanbul Erkek ve Darüşşafaka Liselerinde sistemli izcilik çalışmalarının yapıldığı görülmektedir.

İzciliğin duraksadığı Balkan Savaşı sonrasında Belçikalı uzman Harold PARFITT 1912 yılında izcilik teşkilatlanmasını sağlamak üzere ülkemize davet edilir. İlk kurulan “Keşşaflık Cemiyeti İzci Ocağı” Harbiye Nezaretine yani şimdiki adı ile Milli Savunma Bakanlığına bağlanır.

Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşında izcilerin de cepheye gönderilmesiyle izcilik çalışmaları duraksar. Bu örneklerden biri şöyledir: Babaları Balkan Savaşına katılıp şehit olan Edirne Lisesi izcileri Balıkesir’e nakledilir. Balıkesir’de öğrenim görüp izcilik çalışmaları yaparken Çanakkale Savaşı’na ocak olarak katılırlar ve şehit oğlu şehit olurlar.

1915–1916 yıllarında Osmanlı Genç Dernekleri Umum Müfettişi olan Mustafa Kemal verdiği raporda “Yurt savunması bakımından fevkalade önemli olan izcilik faaliyeti, ferdi ve milli eğitim bakımlarından da o nispette önemlidir.” diyerek izcilik çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgular. Savaş nedeniyle izcilik çalışmaları yeniden duraksar.

Osmanlı döneminde izcileri en son, izci alayı olarak katıldıkları Kurtuluş Savaşı Sakarya Meydan Muharebesi’nde görüyoruz.

Cumhuriyetle birlikte izcilik çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığına, 1969 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlandı.

9 Kasım 1942 yılında ilk resmi talimat yayınlandı.

1 Aralık 1950 tarihinde Dünya İzcilik Teşkilatına üyeliğimiz kabul edildi.

Türkiye İzciler Birliği 5 Eylül 1955 tarihinde kuruldu ve 1980 yılına kadar etkin çalışmalarda bulundu.

1987 yılında Türk kız izcileri Dünya Kız İzci Teşkilatına üye oldu.

1983 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlıklarının birleştirilmesi ile kurulan “Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı” döneminde de izcilik çalışmaları farklı bir boyut kazandı.

1989 yılında her iki bakanlığın ayrılması ile izcilik  ‘Milli Eğitim’ ve ‘Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ teşkilatlarında ayrı ayrı yürütülmeye başladı. MEB okul içindeki çalışmalarını yaparken Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde 1991 yılında Türkiye İzcilik Federasyonu kuruldu. Dünya İzcilik Teşkilatları bu gelişmeler üzerine Türkiye’de izcilik yapan tek teşkilat olarak Türkiye İzcilik Federasyonunu tanıdı.

2005 yılından itibaren Türkiye İzcilik Federasyonu çok hızlı bir gelişme gösterdi.

Türkiye İzcilik Federasyonu 2006 yılında özerk bir teşkilat haline geldi.

7
Top