AMAÇ        

Kursiyer olarak yapacağımız ilk dalışlar, dalış yaşamımız boyunca ihtiyaç duyacağımız ve dalış esnasında yapmamız gereken hareketleri ilk öğreneceğimiz dalışlardır. Bu dalışlardan önce alacağımız teorik bilgiler, eğitim dalışlarının hem daha verimli ve güvenli, hem de daha zevkli geçmesini sağlayacaktır. 

Scuba ekipmanları dersinde her bir ekipmanın ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı, nasıl takılıp söküldüğü anlatılmıştı. Şimdi de bunları kuşanarak dalışa nasıl geçeceğimizi, dalış öncesinde (teknede/karada ve su yüzeyinde), dalış esnasında ve dalışın bitiminde (tekneye/karaya çıkana kadar) neler yapmamız ve ekipmanlarımızı nasıl kullanmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

MALZEME BAĞLANMASI

Tüpü kendinizden dışarı doğru çeviriniz.

BC’yi tüpe yerleştirerek arka kayışlarından sıkıştırınız. Sıkılığını kontrol etmek için taşıma kayışından kaldırarak tüpün kayıp kaymadığına bakınız.

Regülatörü yerleştirmeden önce tüpün valfinde O ring olup olmadığını kontrol ediniz. O ring tüp ve regülatörün birinci kademesi arasındaki hava akışını sağlar. 

Regülatörü; ikinci kademesi sağa, BC kamçısı sola gelecek şekilde tüpe yerleştiriniz. Arkadan vidasını sonuna kadar çok sıkmadan kapatınız. DIN regülatör kullanıyorsanız tüpün valfine regülatörü vidalayarak yerleştiriniz. Alçak basınç hortumunu BC’nize takınız.

Regülatörü tüpe yerleştirdikten sonra tüpün vanasını saat ibresi yönünde yavaş yavaş açınız, sona ulaştıktan sonra yarım tur geri çeviriniz. Bu işlemi yaparken basınç göstergesini yüzünüzden uzak tutunuz.

Tüpü açtıktan sonra basınç göstergesinden ve regülatörden nefes alıp vererek kontrol ediniz.

Tüpü hazırladıktan sonra hiçbir zaman dik bırakmayınız, dikkatlice yere yatırınız. 

KUŞANMA VE SUYA GİRİŞ

  A) Tekneden Suya Giriş

Kuşanma: Elbise ve patikler giyilir, ağırlık kemeri ve daha sonra da tüp takılmış ve regülatör tüpe bağlanmış olarak BC kuşanılır. Kuşanma esnasında BC boş olmalı, velcro ve tokalı kemerler vücudu iyice kavrayacak ancak nefes almayı engellemeyecek şekilde bağlanmalıdır. Paletler hariç tüm ekipman kuşanılınca teknede buddy-check yapılmalıdır. Paletler tekneden suya girilecek noktaya (dalış platformu, merdiven sahanlığı veya küpeşte) 1 adım kala giyilmelidir. Paletleri teknenin ortasında giyerek suya girilecek noktaya kadar paletlerle yürümek özellikle dalgalı havalarda veya kalabalık ortamlarda tehlikeli olabilir. Özellikle yeni başlayanlar paletlerini giyerken oturmalı veya destek almalıdırlar. Paletlerinizi tek başınıza ve ayakta giymeniz şart ise bir elle sağlam bir yere tutunurken paletin palası diğer elle yandan tutulmalı, paleti giyeceğiniz ayağınızı öbür bacağınızın üzerine 4 şeklinde atarak palet ayağa giydirilmeli, kayışları yerleştirilip ayarlanmalı ve diğer ayak için de aynı işlem tekrarlanmalıdır veya paletler yerde dururken bir ayağımızla paletin ön tarafına basarken öbür ayağımızı paletin içine iterek yerleştirmeli sonra diz çökerek kayışları ayarlanmalıdır(kolayınıza giden yöntem tercih edilebilir). En son olarak maske takılır, maske lastiği ile yüz arasında başlığın kenarı veya saç sıkışıp sıkışmadığı kontrol edilerek dalışa hazır hale gelinir.

Suya giriş: Atlama noktasının iyice kenarına yaklaşılmalı, platforma veya zemine sadece topuklarla basılmalıdır. Regülatör takılır, BC 1/3 oranında şişirilir (daha fazla değil, sonra soluk alamazsınız). Atlayacağınız noktada aşağıda kimsenin olmadığından emin olduktan sonra bir elle maske ve regülatör, diğer elle de BC’nin önü tutulur, ileriye bakarak büyük bir adım atılır. Zıplama gibi bir hareket yapılmamalıdır. İlk batıştan sonra BC bizi su yüzüne çıkartacaktır. Ayrıca stand-by veya dalış eğitmeni de gerektiği anda yardım etmek üzere hemen yanımızda olacaktır. Su yüzüne çıkınca tekneye O.K. işareti vermek ve hemen 2-3 metre açılarak bizden sonra suya girecek dalgıca yer açmak gerekmektedir. Daha sonra stand-by’ın veya dalış eğitmeninin yardımıyla ilk çalışmaları yapacağımız sahile yakın sığ bölgeye yüzülür.

 B) Karadan Suya Giriş

Kuşanma: Karadan suya girişte kuşanma şekli tekneden suya girişle hemen hemen aynıdır. Ancak paletlerin kıyıda giyilmemesi, paletler elde olarak suyun dizlere kadar yükseldiği yere gelene dek yürünmesi gerekir. Burada dalış eğitmeni veya stand-by’dan destek alarak paletler giyilir. Yöntem, tekneden suya giriş bölümünde paletlerin ayakta tek başına giyilmesi yöntemi(4 harfi oluşturacak şekilde) ile aynıdır. 

Suya giriş: Su dalgalı ise dalgalara mümkün olduğu kadar az darbe yüzeyi göstermek için suya yan yan girilmelidir. Dalganın şiddetine göre paletlerin kıyıda giyilmesi ve denize kadar yan yan yürünmesi de gerekebilir. Bu konuda dalış eğitmeninin  talimatına uyulmalıdır. 

DALMADAN ÖNCEKİ SON KONTROL (BUDDY CHECK)

BC’nin basma ve boşaltma butonları, kamçısının bağlı olup olmadığı kontrol edilir.

Ağırlık kemerinin bağlı olduğu, açma tokasının doğru yönde olduğu kontrol edilir.

BC’nin ve tüpün bütün bağlama kayışları kontrol edilir 

Tüpün açık olup olmadığı önce vanasından, sonra ikinci kademeden nefes alıp vererek kontrol edilir. 

Son olarak herşey tamamsa OK verilir. 

ŞNORKEL VE REGÜLATÖR DEĞİŞTİRME

Dalış noktasına ulaşınca başınızı yüzeye çıkarmadan şnorkeli çıkarıp sağ elinizde hazırladığınız regülatörü ağzınıza yerleştiriniz ve regülatörü temizleyiniz.

Dalıştan çıkışta regülatörden bir nefes aldıktan sonra çıkarıp yerine şnorkeli yerleştiriniz. Nefes vererek şnorkeldeki suyu boşaltınız.

DALIŞTAN ÖNCE

Dalıştan önce dalış eğitmeni kursiyerle 30 sn – 1 dk. süren bir su üstü brifingi yapar. Bunun amacı hem kursiyerin biraz rahatlaması, hem de dalışla ilgili ön bilgilerin kendisine aktarılmasıdır. Bu bilgileri sıralayalım :

a) Suyun içinde olduğun süre içinde derinlik ne olursa olsun hiç soluk tutma, sürekli soluk alıp ver. Yavaş ve derin solumalı, soluk verdikten sonra boş ciğerle bir an durup tekrar soluk almalısın. Bu, bütün dalış yaşamın boyunca hiç unutmaman ve hep uygulaman gereken en temel kuraldır.

b) Dalışta yapacağın tüm çalışmaları ilk önce dalış eğitmeni yapacak, daha sonra sana yapmanı işaret edecek.

Kulak Eşitlemesi:  Dibe dalarken 2-3m.den sonra basınçtan dolayı kulaklarımız acıyabilir. Bu nedenle basıncı hissettiğimizde baş ve işaret parmaklarımızla maskemizin üzerinden burun deliklerimizi kapatarak burnumuza nefes vermeliyiz. Buna kulak eşitlemesi denir. Bu işlemi kulaklarımız acımaya başlamadan yapmalıyız. Bazı insanlar kulak eşitlemesini yutkunarak veya çenelerini oynatarak da yapabilmektedirler. 

Maske Eşitlemesi: Yine dalarken basınçtan dolayı maske yüzümüze yapışabilir ve gözlerimiz kanlanabilir. Bunu önlemek için suda alçaldıkça zaman zaman maskenin içine burundan hava üflenmelidir.

Dalmak için: BC inflatörünün hortumunu sol elinle başının üstüne kaldır ve boşaltma butonuna bas (dalış eğitmeni BC boşaltma ve şişirme butonlarını bir kere daha gösterecektir). Havanın boşalabilmesi için hortumun hava çıkışının, BC’ye bağlantı yerine göre daha yüksekte olması gereklidir. Sadece BC’mizi boşaltmak dalmak için yeterli değildir. Aynı zamanda yavaş yavaş nefes de vermeliyiz. Böylece ciğerlerimizin hacmi küçülür ve batarız. BC’yi boşaltmanın ve nefes vermenin etkileri 1-2 saniye sonra görüleceğinden bunları yavaş yavaş yapmalıyız.

DALIŞ ESNASINDA YAPILACAK EĞİTİM ÇALIŞMALARI

A. Adaptasyon

Yukarıda anlatılan şekilde dalışa geçilir. 1-2 metre derinlikte kursiyer ve dalış eğitmeni karşılıklı diz çöker, 3-5 dk. boyunca karşılıklı durarak soluk alınıp verilir ve böylece solumanın belli bir ritme girmesi, yavaş ve derin düzenli soluk alıp vermenin başlaması ve ilk heyecanın yatışması sağlanır. Kursiyer için en önemli aşamalardan biri bu aşamadır. Su altında regülatör ile soluk alıp vermenin ne kadar kolay olduğunu bu sayede anlayan kursiyer bundan sonraki çalışmalara daha rahat geçer.

B. Nötr Yüzerlilik Ayarlaması

Dalışta soluma tekniği kadar önemli ikinci bir konu da yüzerlik ayarıdır. Giydiğimiz neopren dalış elbiselerinin yüzdürücü etkisi nedeniyle ağırlığımız genelde batmamıza olanak vermeyecek kadar azdır, bu nedenle ağırlık kemeri takarız. Kursiyerlerin genelde normalden 1-2 kg. fazla ağırlık almaları problemsiz olarak dalmalarına yardımcı olur. Ancak dipte gereğinden ağır olan dalıcı gereksiz yere yorulacak, bu yüzden fazla hava harcayacak, dibi bulandırarak dalışı diğerleri için keyifsiz hale getirecek ve dipte sağa sola çarparak ortama zarar verecektir. Bu yüzden yüzerliğimizi ayarlamayı öğrenmemiz çok önemlidir. Bunun için de ilk olarak yüzerliğimizi kontrol etmemiz gereklidir.

BC kullanmadan: Paletlerin ucu yere değecek şekilde yüzükoyun uzanılır, eller vücudun iki yanına yapışıktır. Soluk verilerek ciğerler tamamen boşaltılır, ciğerlerimiz de BC gibi çalıştığı için paletlerin ucu kuma değerken vücudun ön kısmı yere yaklaşır. Bu esnada tekrar soluk alınarak vücudun ön kısmının yükselmesi sağlanır ve bu birkaç kez tekrar edilir. Alınan soluğun yarattığı kaldırma kuvveti gecikmeli olarak etki ettiğinden yükselmeye başlayınca soluk verilmeli, alçalmaya başlayınca soluk alınmalıdır. Bunu başarıyorsak ağırlığımız dengede demektir. Eğer iyice derin soluk alınca dahi vücut yerden hiç yükselmiyorsa fazla ağırlık alınmış demektir.

BC kullanılarak: Soluk alınıp verilerek yapılan bu çalışma başarı ile tamamlanınca, aynı uygulama BC kullanılarak yani BC şişirilip boşaltılarak yapılır. Burada dikkat edilecek husus BC’ye aniden çok miktarda hava basmamak, kesik kesik az miktarlarda hava basmak ve kaldırma etkisi hissedilince BC’yi boşaltmaktır. Kaldırma etkisi BC ile yapılan çalışmada da 1-2sn. gecikmeli olarak hissedilecektir.

Suda Askıda Kalma:  BC ile de yüzerlik kontrolü sağlandıktan sonra, BC’mizin şişirme düğmesine kesik kesik basarak yükselip paletlerimiz yere değmeyecek pozisyonda suda asılı kalmayı denemeliyiz.

C) Regülatör Çalışmaları 

Dipte regülatör çıkartma ve takma: Dipte regülatör ağızdan çıkarılır, 10’a kadar sayılır, yine takılır. Regülatör ağızda değilken ağız açık tutulur, böylece bu durumda dahi ağza su girmediği görülmüş olur. Regülatör takılınca tutulmuş olan soluk regülatörün içine verilerek regülatörün içine girmiş olan su tahliye edilir. Sonra nefes alınır.

Regülatör bulma: Dalış esnasında birinin çarpması, hortumun bir yere takılması vb. sebeplerle regülatör ağızdan çıkabilir. Bu nedenle regülatörün bulunarak yeniden takılmasını önceden öğrenmek şarttır. Bu çalışma için regülatör ağızdan çıkarılarak atılır. Sonra sağ yana eğilerek regülatörün aşağıya sarkması sağlanır. Sağ kol ile kalçadan itibaren arkadan öne doğru geniş bir kavis çizilir, regülatör hortumu kola takılacak ve elimize gelecektir. Eğer hortum bir yere sıkışmış ise ve yukarıda açıklanan şekilde yakalanamıyorsa sağ el ile sağ omzun arkasına uzanılır, bulunan ilk hortum çekilerek regülatör veya oktopus yakalanır. Regülatörü tahliye etmek için yeterli nefesimiz kalmamışsa, regülatör ağzın hemen yanında tutulur ve mapsa basılarak tüpteki hava ile içindeki su tahliye edilir ve hemen ağza takılır. Regülatör ağızda iken asla mapsa basılmamalıdır, aksi takdirde ciğerlere aşırı basınçlı hava giderek yaralanmalara sebep olabilir.

HAVANIN BİTMESİ 

Normal koşullarda sualtında basınç göstergesini kontrol ettiğiniz için havanızın bitmemesi gerekir.

Eğitmeniniz tüpünüzü yavaşça kapatır, havanın gelmediğini anlayınca havam bitti işareti verilir.

Eğitmen tekrar tüpü açar ve normal soluk alıp vermeye devam edersiniz. 

Oktopus kullanımı: Dalıcı havasının bittiğini gösteren işareti yapar, okey işaretinden sonra diğer dalıcının oktopusunu kendi alarak nefes alır, sağ eller birbirini tutar.

Çimlenme: Birden fazla kişinin aynı regülatörü kullanmasıdır. Dalış esnasında bir dalgıcın birinin havası biterse veya bir arıza nedeniyle regülatöründen soluk alamıyorsa, dalış arkadaşına (buddy) “havam bitti” işareti verir. Dalış arkadaşı bu durumda havası biten dalgıca oktopusunu verecektir. Eğer oktopusu yoksa (böyle bir durum olmamalıdır) veya arızalıysa, bu durumda dalgıçların çimlenme yöntemiyle mevcut havayı paylaşmaları gerekmektedir. 

Bunun için dalıcılar yüz yüze gelecek şekilde birbirlerine dönerler, havayı veren sağ eliyle regülatörünü tutar. Diğer dalıcı da sol eliyle havayı verenin regülatörü tutan elini tutar. Bilekten veya regülatörün hortumundan tutulmaz!  Her iki dalgıç da boş elleriyle diğerinin BC’sinin omuz kayışından tutar. Havayı veren iki kez soluk alır, ikinci soluğunu tutar ve regülatörü bırakmadan diğerine uzatır. İkinci dalıcı ilk önce tuttuğu soluğu vererek regülatörü tahliye eder, iki soluk alır, ikinciyi tutarak havayı veren dalgıcın regülatörü tekrar almasını ve solumasını bekler. Dalışa bu şekilde devam edilmemeli, soluma düzene girdikten sonra derhal çıkışa geçilmelidir. Eğer yükselirken aynı zamanda ilerlenmesi de gerekiyorsa dalıcılar kol kola girmelidir. Ayrıca yükselme esnasında nefes alma sırasını bekleyen dalıcı ağzından az miktarda kabarcık vermelidir. Çünkü yükselirken nefes tutmak ileriki derslerde göreceğimiz akciğer barotravmaları hastalığına neden olabilir.

Regülatörün serbest akışa geçmesi

Serbest akışa geçmiş bir regülatörü ağzınızda tutmayınız.

Regülatörü elinizle tutarak ağzınızın dışına doğru bastırınız

Dışa doğru kaçan havadan istediğiniz kadar soluyabilirsiniz.

Bu durumda hemen yükselmeye başlamalısınız. Yüzeye çıktıktan sonra tüpünüzü kapatınız ve regülatörünüzü en kısa zamanda profesyonel bir tamirciye götürünüz.

Alternatif hava kaynağı ile çıkış

Buddynize alternatif hava kaynağını verdikten sonra fiziksel ve gözle kontak kurunuz. 

Buddynizi tüp valfinden, kolundan veya omuzundan tutunuz.

Tuttuktan sonra rahat nefes alıp verebiliyorsanız yükselmeye başlayınız.

Siz ve buddyniz sephiyenizi ayarlayınız. Çıkış hava verenin kontrolünde olmalıdır

 D) Maske Çalışmaları

Birinin çarpması, takılma, kayışlarının gevşekliği veya aşırı sıkılığı, maske lastiği ile deri arasında saç, başlığın kenarı vb. kalması durumunda maske kısmen veya tamamen su alabilir veya yüzümüzden çıkabilir. Bu durumlarda gerekiyorsa maskeyi düzeltmek veya tekrar takmak  ve içeri giren suyu boşaltmak gereklidir.

Yarıya kadar dolu maskenin boşaltılması: Bunun için maske alttan hafifçe kaldırılarak içine yarı hizaya kadar su girmesi sağlanır. Daha sonra baş 45° yukarı kaldırılır, maskenin çerçevesinin üst kısmının ortasına bastırılır. Burundan yavaşça soluk verilir. Burundan maskenin içine dolan hava, suyu dışarı itecektir. Eğer bir kerede maske boşalmadıysa regülatörden soluk alınır ve yine yavaşça burundan verilerek kalan suyun tahliye edilmesi sağlanır. Bu uygulama birkaç kez yapılarak alışkanlık edinilmesi sağlanır. 

Not: Su altında asla burundan nefes alınmaz! Bu alıştırma sırasında burundan nefes almak su yutmaya ve paniğe neden olur.

Tamamen dolu maskenin boşaltılması: Aynı alıştırma bu sefer maske tamamen su ile doldurulduktan sonra yapılır.

Maskenin tamamen çıkarılması, takılması ve boşaltılması:  Bundan sonra sıra maskenin tamamen çıkarılması, sonra tekrar takılması ve boşaltılmasındadır. Uygulama aynı şekilde yürütülür. Burada dikkat edilecek husus maske yeniden takılırken acele edilmemesi ve telaşa kapılınmamasıdır. Maske takıldıktan sonra el yordamıyla lastiğin altında başlığın kenarı, saç vb şeylerin sıkışıp sıkışmadığını kontrol etmelidir. Su bir defada boşalmadıysa kesinlikle burundan soluk alınmamalı, soluk ağızdan alınıp maskenin üst kenarına elle bastırılırken yavaşça burundan verilerek maskenin boşalması sağlanmalıdır.

Sualtında maskesiz yüzme

Sualtında maskeniz çıkarsa yüzeye maskesiz çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Burnunuzda nefes almadan regülatörden nefes alıp veriniz.

Gözlerinizi açınız, maskesiz de gölgeleri ve objeleri seçebilirsiniz. 

Kontak lens kullanıyorsanız gözlerinizi kapatınız ve buddyniz size yol göstersin.

Yüzeye çıkış

Önce çıkış işaretleri verilir (çıkıyoruz ve OK işaretleri)

Çıkış saatine bakılır

Bir el, başı korumak için yukarıya doğru kaldırılır, diğer elle BC’nin kamçısı tutulur

Yukarıya doğru etraf kontrol edilerek yükselinir

Yavaş yavaş normal nefes alıp vererek yüzeye çıkılır. Çıktıktan sonra BC şişirilerek yüzer durumda kalınır.

E) Yan Yüzüş Alıştırmaları:

Denge ve yüzerlik kontrolü sağlandıktan sonra yapılması gereken bir çalışma da, sağa ve sola yan yatarak en az 30-40 metre etrafa sürtünmeden ve denge kaybolmadan yüzme çalışmasıdır. 

F) Kontrollü İniş ve Çıkış:

4 ve 5. Eğitim dalışlarında kıyıdan değil, direk teknenin altından BC’yi kendimiz kullanarak 8-10m.ye dik olarak inmeli ve palet gücü ile yükselmeliyiz. Bu durumda inerken çok hızlı inmemeli (max 25 metre/dakika), buddy ile yüz yüze ve aynı hızla inilmeli, inerken denge korunmalı ve kolların ve bacakların sağa sola savrulmamasına dikkat edilmelidir. 

Çıkış esnasında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri sürekli, derin ve yavaş soluk alıp vermek, asla nefes tutmamaktır. Aynı derecede önemli diğer bir konu da çıkışın kontrollü ve yavaş yapılmasıdır (max. 10 metre/dakika). Çıkardığımız hava kabarcıklarının en küçükleri izlenmeli ve asla bu kabarcıklardan hızlı çıkılmamalıdır. Yükselirken yukarı ve çevreye bakılmalı ve çıkış esnasında tehlike yaratabilecek kayık, duba vb. önceden fark edilmeye çalışılmalıdır. Su yüzüne çıkınca BC  şişirilmeli ve buddy ile birlikte sudan çıkış noktasına gidilmelidir.

G) Ağırlık kemeri çıkarıp takma:

Sualtında dibe diz çökülür ve BC içindeki bütün hava tahliye edilir, iki el ile ağırlık kemerinin iki ucundan tutularak parmak hareketi ile kemer tokası çözülür. Ağırlık kemeri elden bırakılmadan bacaklarımızın dizden aşağı arka tarafına bırakılır ve sonra hafif öne doğru eğilerek tekrar belimize kuşanılır.

H) Sualtında tüp ve BC çıkarıp giyme: 

Sualtında dibe diz çökülür ve BC içindeki bütün hava tahliye edilir, göğüs kolonları gevşetildikten sonra bel kayışı açılır, sol kolumuz göğüs kolonu içinden geçirildikten sonra, sağ bel kayışını öne doğru çekerek tüp sırtımızdan çıkarılıp öne alınır. Tekrar kuşanmak için sağ kolumuz sağ göğüs kolonundan geçirilerek tüp dibinden iterek sırtımıza yerleştirilir, sol kolumuz göğüs kolonundan geçirildikten sonra bel kayışı takılır ve göğüs kolonları sıkılır.

Dikkat edilecek nokta ağırlık entegreli BC veya aluminyum tüp kullanımı halinde tüpün elden bırakılmamasıdır.

I) Su üstünde tüp, BC giyme:

BC havası bir miktar indirilir, tüpün dip kısmı bacaklarımızın arasına gelecek şekilde tüpün üzerine oturlur ve ellerimiz göğüs kolonlarından geçirilir. Tüp bacaklarımız arasından bırakıldığında BC’deki hava sayesinde direk sırtımıza oturacaktır, gerekirse hafif geri yüzme pozisyonunda BC sırtımıza tam olarak yerleştirilir ve tüm kolon ve kayışlar sıkılır.

SUDAN ÇIKIŞ

Tekneye çıkış:Teknenin dalış platformu varsa ve sudan doğrudan platforma çıkılması gerekiyorsa, platformun kenarına gelinir. Kuvvetli bir makas hareketiyle palet vurularak sudan yükselinir ve kollardan kuvvet alınarak dizlerden biri platforma konur. O diz üzerinde yükselinir, diğer diz de platforma konur. Bir diz yerdeyken diğer ayak platforma basılarak ayağa kalkılır, kenardan uzaklaşılarak uygun bir yerde BC ve paletler çıkarılır. 

Tekneye merdivenle çıkılacaksa ve istavroz merdiven varsa paletlerle çıkılabilir. Merdiven normal bir merdivense çıkmadan hemen önce paletler sıra ile çıkarılarak kayışlarından bileklere takılır, sonra merdivenden çıkılır. Su ile temas garantili olarak kesilene kadar paletlerden ve maskeden ayrılmamalıdır. Kursiyerler başta BC’lerini ve ağırlıklarını sudan çıkmadan önce tekneye verebilirler, böylece çıkışı daha emniyetli gerçekleştirmeleri sağlanmış olur.

Kıyıya çıkış:Yaklaşık bel hizasına kadar yüzerek gelinir, burada dalış eğitmeni veya stand-by ile yardımlaşarak paletler çıkarılıp ele alınır ve kıyıya çıkılır. Eğer dalga fazlaysa yan yürüyerek çıkılır. 

DALIŞ CETVELLERİ

Sportif Dalış Cetveli dekompresyonsuz dalışlar için hazırlanmıştır. 

Dekompresyonsuz dalış, cetvel limitleri dahilinde dalış yaparken istenen herhangi bir anda hiçbir vurgun tehlikesi olmaksızın yüzeye geri dönülebilen dalışlardır.

Dekompresyonlu dalışlar, dikkatli ve uzun bir planlama ile yapılması gereken, bunun dışında ek techizat ve personel gerektiren dalışlardır ve sportif konunun dışında kalırlar.

Dekompresyonlu dalışlar, tehlikeli olabileceği için sportif amaçlı dalıcılara kesinlikle tavsiye edilmez.

Askeri ve profesyonel amaçlı (sanayi-teknik vs.) dalış cetvelleri sportif dalış cetvelinden çok farklıdır. Askeri ve profesyonel dalgıçlar, genellikle belirli bir derinlikte sportif dalış limitlerinin çok üzerinde kalırlar ve hiçbir zaman direkt yüzeye çıkmazlar. Vurgun yememek için dekompresyon denilen belirli derinliklerdeki belirli süreli beklemeleri yapmak zorundadırlar.

BRÖVEYE HAK KAZANMAK

1 yıldız dalgıç adayının bröveye hak kazanabilmek için en az 5 adet eğitim dalışı yapması gerekmektedir, ancak bu 5 dalışı tamamlayan her adayın bröveyi alabileceği anlamına gelmez. Yukarıda anlatılan bütün çalışmaların eksiksiz ve kusursuz olarak yapılabildiği konusunda dalış eğitmeninin ikna olması esastır.  

1. 1 ve 2. dalışlarda maksimum derinlik 8 metredir. İdeal olan bütün alıştırmaları yapmaktır ama regülatör ve maske alıştırmaları kursiyerin isteğiyle pas geçilebilir.

2. Dalış maksimum 12 metreye yapılır. Diğer alıştırmalara ek olarak regülatör ve maske çalışması  da yapılır. 

3. 4. ve 5. Dalışlarda maksimum derinlik 18 metredir. Maske ve regülatör çalışmaları kesinlikle tamamlanmalı, BC ile dik iniş ve palet ile dik çıkış çalışılmalıdır.

4. Dalış eğitmeni 5. Dalışın sonunda kursiyerin açık deniz dalışa hazır olmadığını düşünüyor ise gerekli  konuda çalışmak üzere 6, 7,8…nci eğitim  dalışları  yapılır.

Yukarıda açıklanan tüm çalışmalar dalış öncesinde dalış eğitmeni tarafından kursiyere anlatılır, dalış esnasında da uygulamayı ilk olarak dalış eğitmeni yapar ve kursiyerin her şeyi pratikte görmesini sağlar. Daha sonra dalış eğitmeninin işareti ile kursiyer çalışmaları tekrarlar.

Kursiyer dalış esnasında dalış eğitmenini sürekli görecek pozisyonda olmalı, onu hiç gözden kaçırmamalıdır. İlk dalışlarda elele tutuşmak doğru ve faydalı bir davranış olur. 

Dipte palet vuruşları yavaş ve düzgün bir ritimle kalçadan yapılmalıdır. Hızlı palet vurmak çabuk yorulmaya ve aşırı hava tüketmeye neden olur, bu nedenle kaçınılması gereken bir davranıştır.

Herhangi bir nedenle dalış eğitmenini gözden kaybeden kursiyer, etrafına bir bakındıktan sonra hemen kontrollü bir şekilde yükselerek yüzeye çıkmalı ve BC’sini şişirerek dalış eğitmeni beklemelidir. Dalış eğitmenini aramaya veya dalışa kendi başına devam etmeye kalkmamalıdır. Dalgalı denizde yüzeye çıktıktan sonra seslenerek haberleşmeye çalışılmalıdır.

YÜZERLİĞİN İPUÇLARI

Geoff Hide’ın yüzerlilik için verdiği ipuçları :

Yüzerliliğiniz mükemmel olana kadar pratik yapın.

Dalışlarınızda; ileriyi düşünerek derinlik değişimlerinin ve kullandığımız ekipmanın yüzerliliğimize etkilerini tahmin etmeye çalışın.

Yüzerlilik kontrolü yeteneklerinizi geliştirecek ve onlara meydan okuyacak maceralı ( Riskli anlamında DEĞİL) dalışlar yapın.

Gavin Newman’ın yüzerlilik için verdiği ipuçları : 

Ellerinizi içgüdüsel olarak hava boşaltma ve doldurma noktalarına koyabilmelisiniz.

Eğer kendinizi batarken bulduysanız; kaçınılmazla dövüşmeyin ve sakin bir şekilde reaksiyon gösterin.

Mağradayken batmanıza izin verip yere konmak ve sonra yüzerlilik dengeleyicinizi kullanarak sephiyenizi ayarlayın ve böylece zemindeki balçığı tekmeleyerek görüşü azaltma olsasılığını ortadan kaldırın.

Richard Bull’ın yüzerlilik için verdiği ipuçları :

Eğer suya girdiğinizde ağırlıklarınız bariz bir şekilde yanlışsa, sudan çıkın ve bununla ilgili bir şeyler yapın.

Aksesuarlarınızdaki hangi değişimlerin yüzerliliğinizi nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışın.

Ağırlığınızın dağılımı için çok fazla kafa patlatın.

Ne Kadar Ağırlığa İhtiyacım Var ? 

Hide: Bu en önemli ilk adımdır. Debelenmeden batabilmek ve sığ sularda yükselişinizi kontrol edebilmeniz için yeterli ağırlığa ihtiyacınız var. Dalış boyunca tüpünüzün ağırlığının değişeceğini hatırlayın, 10 ve 12 litrelik tüpler dalış sonunda kabaca 2-3 kg daha hafifler. Bu sizi kolay bir alçalma yapabilmek için aşırı ağırlık almaya davet eder. Her halükarda;bu sizin derinde yüzerlilik cihazlarında ve kuru elbisenizde bir çok havayı boşa tüketeceğiniz anlamına gelir. Bu aynı zamanda sizin yüzeyde daha fazla ağırlık taşıyacağınız anlamına gelir.

Vücudunuzun niteliği/yapılı olmanız yüzerliliği nasıl etkiler?

Newman : Vücudunuzun yapısı yüzerliliğinizi oldukça etkileyecektir, fakat iyi haber olarak bu etki çok fazla değildir.

Hide: Bu sizin nasıl daldığınıza bağlıdır; kuru elbise ile mi ince ıslak elbise ile mi? Diğerinin kritik bir etkisi yoktur. 

Ancak,bedeninizin etkisi vardır. Ne kadar Ağırsanız ( kendi vücut ağırlığınız) o kadar zor batarsınız.

Bull: Kuralların istisnalarına dikkat edin ; ayakta duramayacak kadar çok kurşun taşıyıp batamayan birçok sıska genç gördüm.

Ağırlığımızı test etmenin en iyi yolu nedir?

Newman: Yüzeyde yüzün; BC’nizdeki havayı tamamen boşaltın ve nefes verdiğinizde nazikçe battığınızı görün. Eğer kuru bir elbise giyiyorsanız bütün havayı boşaltmamalısınız, çünkü sıcak kalmak için havaya ihtiyacınız var.

0
Top