Jota-Joti 2023 Faaliyeti


20-22 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceğimiz Jota temalı faaliyette izci ve liderlerimiz Türkiye ve dünya izcileriyle havada buluşma imkanı bulacaklar.

Jota faaliyetinde izcilerimizle TC17JOTA özel çağrı işaretiyle kısa dalga telsiz (HF) üzerinden tüm dünya izcileri ile havada buluşacağız.

Ayrıca AKRAD Çanakkale Röle (Frekans: 439.16250, Ton: 131.8 (tx-rx), Shift: – (eksi), Ofset: 7.600) üzerinden de izcilerimiz DMR cihazlarla yurt içi ve Yurt dışı görüşme imkanına sahip olacaklar.

Bunun yanında telefonlarında uygulaması olan izcilerimiz ECHOLİNK (YAM3KBC-R) üzerinden de görüşme imkanı bulacaklar.

JOTA – JOTI her Ekim ayının 3. hafta sonu tüm dünyadaki yaklaşık 500.000 izcinin katılımıyla gerçekleştirilen bir aktivitedir. Tüm dünyadaki izciler bu 48 saatlik sürede Kısa Dalga Telsiz veya internet üzerinden birbirleriyle havada iletişim kurarlar.

JOTA (Jamboree On The Air) ve JOTI (Jamboree On The Internet) kısaltmalarındaki Jamboree, karmaşa, kargaşa anlamına gelir. İzcilikte ise Jamboree, büyük buluşma anlamında kullanılır. Tüm dünyadaki izciler her 4 senede bir dünya çapında büyük bir kampta buluşurlar, işte bu kamplara Jamboree denir. Tüm dünya izcilerinin her sene bu havada buluşma etkinliği olan jota – joti için de aynı kelime kullanılmıştır.

JOTA dünyada ilk kez 1957, Türkiye’de ise 1990 yılında düzenlenmiştir. Jota faaliyetini yaparken, her istasyonun kendine özgü bir çağrı kodu vardır. Tüm dünya izcilerini birleştiren bu aktivitede ortak bir J-Code aracılığıyla haberleşilir.

12 yaşını tamamlayan herkes Kıyı Emniyeti üzerinden başvuru yapıp verilen randevu gününde e-sınava katılarak amatör telsizcilik belgesine sahip olabilir. JOTA aktivitesinde kullanılan kısa dalga telsiz sistemini kullanmak için A sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip olmak gerekir.

ÇASGED Kulübü İzcilik Komisyonu olarak  JOTA faaliyetinde manunel ve dijital modlarda iletişim sağlanan kısa dalga (HF) telsiz istasyonu teknik alt yapısına sahibiz. Her sene olduğu gibi bu sene de faaliyetimizi hep birlikte gerçekleştireceğiz.

JOTI ise internetin her evde yaygınlaşmasıyla ilk kez 1996 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu aktiviteye katılmak için ise bilgisayar ve internet kullanılmaktadır. Aynı zamanda JOTI ’ye izciler evlerinden de katılabilmektedir.

JOTA – JOTI hafta sonunda genellikle etkinliğe katılan tüm izci ve liderler gece genellikle kampta geçirilir. Bu aktivite bu açıdan da eğlenceli olabilmektedir. Aktivite sonunda tüm hafta sonu boyunca iletişim kurulan gruplara bugüne özel tasarlanmış kartpostal gönderilir.

Bu faaliyetle izcilerimizin telsiz kullanımı ile dair özgüven kazanacaklarına, dünya izcileri ile iletişim kurmanın kendileri için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz. Ayrıca yepyeni bir çok izci kardeşleri ile tanışmalarının sosyalleşmelerine katkı sağlayacağı muhakkak.

Tüm izci ve liderlerimize başarılı bir jota-joti faaliyeti diliyoruz.

73! (*)

(*) Amatör telsizcilikte ‘mutluluklar’ anlamında kullanılan bir kısaltmadır.